Arılara Bal Yaptırma Teknikleri

Arı, geçmişten günümüze bereket ve bolluğu temsil eden önemli bir figür olmuştur. Peki balın tatlılığına kim hayır diyebilir? Yüzlerce kanat, her gün bu eşsiz ürün için çalışmaktadır. Peki, sırları ne? Yapılması gereken tek şey onlara uygun bir ortam sağlamak ve beklemek. Kullanılabilecek çeşitli tekniklerle de kaliteli ve yüksek miktarda ballar elde edilebilir. Gelin hep birlikte arılara bal yaptırma teknikleri nelermiş, inceleyelim.

Doğal bal yaptırma teknikleri incelendiğinde ilk olarak nektar kaynağını takip etmek önemlidir. Aynı zamanda arıların çokluğu ve verimli bir şekilde çalışmaları da önemlidir. Arı sayısı çok olan kovanda çok daha fazla doğal bal elde edilecektir. Bu yüzden de arıların seveceği yani bol çiçek açan yerlere arılar transfer edilince de doğal bir bal yaptırma tekniği uygulanmış olur.

Öte yandan çok da etik olmayan bir yöntem daha vardır; sahte bal yaptırma yöntemi. Arıların besin ihtiyacını dengelemek için belirli dönemlerde onlara şeker şurubu veya bal ve pudra şekeri karışımdan hazırlanan bir kek verilebilmektedir. Bu işleme arıya bal verme adı verilmektedir. Dışarıdan sağlanan bu destek yalnızca arının hayatta kalması için yapılmaktadır.

Tabii ki de bu işlem, bal sezonunda yapılması önerilmeyen bir işlemdir. Dengenin doğal bir şekilde doğadan sağlanması önerilmektedir. Arıya bal yaptırma teknikleri dahilinde, bire bir oranda su ve şeker karıştırılarak arılara verilir. Arılar da bunları petek gözlerine doldurarak saklar ve bal sırlaması yapar. Böyle bir durumda tüm peteğin dolu olduğunu görürsünüz, aksine organik arıcılık adı verdiğimiz doğal teknikte ise böylesine kusursuz ve dopdolu bir peteğe nadiren rastlanır.

Yüksek Miktarda Bal Alma Yöntemi

Bal verimini ve dolayısıyla da hasadını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan ilki mevsim koşullarıdır. Bal verimi yağışsız, rüzgârsız ve güneşli günlerde daha yoğundur. Çetin havalar arıların nektar toplama sürecini biraz zorlaştırabilir. Aynı zamanda iyi bir kaynak gerektiği için çiçeklenmenin fazla olduğu yerler de bal miktarını artıracaktır.

Öte yandan kovan temizliği ve arıların bakımı da bal verimini etkileyen faktörlerdendir. Langstroth kovanları olarak adlandırılan, büyük ve boşluklu yapıdaki kovanların kullanılması da üretimin en üst seviyeye çıkarılmasında büyük rol oynar. Kraliçe arı güçlü ve dinç olduğunda kovan da öyle olacak; dolayısıyla bal verimi de iyi olacaktır. Sizlere bal hasadını etkileyen birkaç faktörden bahsettik. Peki dahası için yüksek miktarda bal alma yöntemi denenebilir mi? Cevap tabii ki evet.

Gezici arıcılık bu konuda denenen yöntemlerden olmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, arıları çiçeklenmesi çok olan bölgelere taşımak yüksek miktarda bal alma yöntemi arasında örnek olarak verebilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha fazla bal için daha fazla arı lazım. Ama yalnızca arı miktarı yeterli değildir, seçilen arı ırkı da oldukça önemlidir. Tabii arı ırklarının birbirinden farklı avantajları bulunmaktadır. İstenilen verime ve çeşitli çevre koşullarına göre seçim yapılmalıdır. Bal süzme makinesi kullanmak da üretilen balın tamamını çıkarabilmenize olanak tanır.

Kısaca besin bulunabilirliği, hava koşulları, kovan temizliği ve güvenliği, arı çokluğuna dikkat etmek ve arıcının bilgisi yüksek miktarda bal alabilmenizi sağlar. Arıcılık ve bal üretimi hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız o derece fazla bal miktarı elde etmiş olursunuz.

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top