Herkesin hayalinde farklı farklı işler vardır. Bu durumda elbette kendi aldıkları eğitimin de son derece önemli bir faktörü vardır. Öyle işler vardır ki filmlere dizilere kadar konu olmuş ve bu konuda metaforlar bile yapılmıştır. İşte bu mesleklerden bir tanesi de arıcılık mesleğidir.
Türk sinemasında yakın tarihli olan Kovan filmi ve dünyaca ünlü yönetmenimiz Semih Kaplanoğlu’nun Bal isimli filmi de arıcılık ile doğrudan alakalı olan son derece önemli yapıtlardır. Sizler de bu filmlerden ilham alabilir ve/veya doğanın içinde böylesi bir iş yapmak isteyebilirsiniz. İşte biz de sizlere bu yazıda sıfırdan arıcılık nasıl yapılır onun yanıtını en anlaşılır biçimde vereceğiz.
Hemen baştan söylemek gerekir ki bu iş diğer işlere benzemez ve büyük bir sabır, aşk gerektirir. Kararınızı arıcılık işinden yana kullanacaksanız bu hususları da atlamamanız gerekir.
Arıcılık İşine Başlamanın Adımları
Arıcılığa başlamanın kendi içinde adımları vardır. Bunların en başında gerekli izinlerin alınması gerekir. Bu izinlerin alınacağı yer ülkemizde Orman ve Su İşleri Bakanlığıdır. Bakanlığın ilgili birimlerine istenen evraklarla başvuru yapılarak arıcılık konaklama belgesi alınmalıdır. Arıcılık yapılacak yer kendinize ait değil ise o zaman mutlaka arazi sahibi ile sözleşme imzalamanız, Devlete ait bir arazide arıcılık yapılacak ise yine bakanlığa başvuru yapılması gerekir.
Arıcılık yapılırken mutlaka Türkiye Arıcılar Birliğine kayıt olunması gerekir. Tüm bu adımlar sonrasında yeter sayıda kovan alınıp arıcılığa başlanır. Alınan kovanlar Arıcılık Yönetmeliğinde belirtilen biçimde yerleştirilir. Kanunlar bu konuda son derece nettir. Uygun olmaması durumunda izinler iptal edilebilir.
Arıcılık Yapmanın Püf Noktaları
Arıcılığa ilk defa başlayacak olanların bilmeleri gereken son derece önemli püf noktaları vardır. Bunlar şunlardır:
- Eğer kişiler arıdan, arının ısırmasından korkuyor ise böylesi bir işe asla girmemelidir.
- Bunun yanı sıra bir diğer önemli olan husus alerjisi olan kişilerin asla böylesi bir işe girmemeleri gerektiğidir.
- Arıcılık faaliyetleri Arıcılık Yönetmeliğine uygun bir biçimde yapılır.
- Arıcılık yapılacak olan yer kanunun hükümlerinde belirtildiği gibi trafik bulunan ana yollardan en az 200 metre ve kum, çakıl gibi stabil yollardan da en az 30 metre uzakta olmalıdır.
- Arıcılıkta arıcılığın yapılacağı yer son derece önemlidir. Her yerde böylesi bir iş yapılamaz. Ülkemiz açısından arıcılığa en uygun olan yerler arasında Adana, Mersin, Artvin, Siirt, Ordu, Balıkesir, Aydın, Rize, Trakya kentleri, İzmir, Sivas, Zonguldak gibi yerler ilk sıralardadır. Özellikle Karadeniz coğrafi konumu itibarıyla son derece uygundur. Zonguldak kestane balı, Ayder yaylasının Anzer Balı ülkemizde bal denilince akla gelen yerlerdir. Lakin bu yerler dışında da doğru bir seçimle her yerde arıcılık yapılır. Ülkemiz genel anlamda arıcılığa uygundur.
- Arıcılığın türüne bölge seçimi işin bir diğer püf noktasıdır. Her bal her yerde üretilemez.
- Kişi ilk defa arıcılık işine girerken eğer çok da fazla bilgisi yoksa 3 ya da 5 kovan ile başlaması çok daha doğru bir karardır. Yine arıcılardan alınan koloninin 5 çerçeveli olmasına dikkat edin ve satın alırken ödemeyi çerçevelere göre yapın.
- İşe başlamadan önce mutlaka işin tekniklerine dair gerekli eğitimler alınmalıdır. Rastgele girilmemesi gereken bir iştir. İşin tekniğini bilmeden böylesi bir işin yapılabilmesi kolay değildir. Ciddi risk içerir.
- Bir başka önem arz eden husus arıcılığa başlanacak olan mevsimdir. Her ne kadar ülkemizde dört mevsim yaşansa da doğru bir mevsimde başlamak gerekir. Arıcılık için doğru aylar Şubat ve Mart aylarıdır.
- Bu işin sabır gerektirdiği asla unutulmaması gereken çok önemli bir husustur.
- Arıcılıkta kullanılacak ekipmanlar doğru bir biçimde seçilmelidir. Arıcılıkta Kullanılan Malzemeler linkine tıklayarak arıcılığa başlarken kullanmanız gereken ekipmanları inceleyebilirsiniz.
Arıcılık Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Arıcılık yapmanın en önemli avantajlarından bir tanesi son derece düşük bir maliyetle kurulabilmesidir. Kendinize ait uygun bir yeriniz var ise o zaman rahatlıkla böylesi bir işe başlayabilirsiniz. Yapılan yatırım kısa sürede kendisini amorti eder ve kaliteli bir arıdan yüksek kazançlar elde edilebilir. Çok fazla eleman çalıştırmadan yapılabilecek olan bir iştir.
Doğanın içinde son derece sağlıklı bir ortamda kişinin özgürce kendi işini yapması çok büyük bir konfordur. Burada her şey arıcılık yapan kişiye bağlıdır. İster ürettiği arıları kendisi istediği kanaldan satışa sunar, ister büyük bal alımı yapan firmalar ile iletişime geçerek satış yapabilir.
Her anlamda arıcılık yapmanın çok büyük avantajları vardır. Kimi insanlar hobi olarak başlayıp ilerletiyor. Bu da insanlara bambaşka kapılar açıyor. Arıcılık sonuçta tüm o filmlerden de görüleceği gibi bir yaşam biçimidir. Ve son olarak şu hususa da değinmek gerekir ki arıcılıkta öğrenmek asla bitmez. Bu da bir başka keyiftir.
Başarılı bir arıcılık yapmak için ihtiyacınız olan tüm arı malzemelerini hkaricilik.com linkine tıklayarak bulabilirsiniz!